Leegstaand vastgoed herinrichten voor de teelt van groenten en andere (tuinbouw)producten

De Groenfabriek brengt tuinbouw in de stad en geeft leegstaande kantoorpanden een nieuwe functie. In combinatie met plantenteelt wordt duurzame energie opgewekt. De Groenfabriek is innovatief: uit licht, warmte en wind wordt decentraal en grootschalig energie opgewekt.

 De Groenfabriek
Tuinbouw vindt plaats op het dak en in de verdiepingen van voormalige kantoorpanden. Delen van het gebouw zijn ingericht als tuinbouw- en energieproductie en daarbij behorende verkeers- en verwerkingsruimte. Op het dak van het gebouw wordt een moderne kas geplaatst. De kas en gevel van het gebouw zijn voorzien van zonnecellen. Onder het glas groeien de  zogenaamde rode gewassen, o.a. paprika’s, tomaten, pepers en aardbeien. In de donkere lagen daaronder, de verdiepingen van het kantoorpand, komen belichte en donkere teelten, zoals sla, peulvruchten, champignons, witlof, etc.

De kas wordt gebruikt voor de teelt, maar is ook een productie-eenheid voor warmte en elektriciteit. De onderliggende verdiepingen gebruiken de energie die in de bovenste laag wordt geleverd. In de piekuren is er een overschot aan energie die terug geleverd kan worden aan het net, maar maakt ook andere invullingen van onderliggende verdiepingen mogelijk. Denk aan appartementen of een laadpark voor elektrische auto’s. Ook wordt aandacht besteed aan ‘vergroening’ van het gebouw, door het aankleden van de buitengevels. Die aankleding bestaat deels uit groen en deels uit zonnecellen.
          

                    

                  
         

Tuinbouw in de stad
Het verbouwen van groenten en andere producten in de stad is duurzaam en efficiënt. Transport is niet nodig, producten zijn kraakvers direct bij de consument. De Groenfabriek speelt in de op de behoefte van consumenten die weer willen weten wat ze eten en die vragen om producten die duurzaam geproduceerd zijn.

Hergebruik leegstaand vastgoed
Bij het realiseren van de Groenfabriek worden leegstaande kantoorpanden opnieuw ingericht voor een nieuwe commerciële functie. Dit gaat kapitaalvernietiging en verloedering tegen en draagt bij aan de levendigheid van de stad. De opzet van de Groenfabriek maakt sociaal/maatschappelijk medegebruik mogelijk.

Duurzaamheid
De Groenfabriek is duurzaam van opzet door het hergebruik van stedelijk vastgoed. Bij de herinrichting wordt duurzaam gebouwd. Door het toepassen van ‘stapeltuinbouw’ wordt de beschikbare ruimte optimaal benut. De teelt vindt plaats met een geoptimaliseerd gebruik van energie en productiemiddelen. Rekening houdend met de seizoenen wordt er jaarrond geteeld.

Mogelijkheden
Het project biedt ruimte voor fasering en een geleidelijke transitie van functies van de verdiepingsvloeren waarbij je kan denken aan productie van garnalen, algen en nieuwe/onbekende gewassen.
De verkoop/verwerking van de producten vindt plaats op de begane grond of in een vers-markt of restaurant direct in de buurt.

Dare to share
CropEye werkt vanuit het motto Dare to Share. Om vernieuwing te realiseren moet je kennis delen. Voor de Groenfabriek werkt CropEye samen met diverse partijen uit de wereld van ontwerpers, wetenschap, bouw, tuinbouw en duurzame energie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Daan Kuiper - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 06 51216159
Henk Jense - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 06 51073069