Organische meststoffen op basis van plantaardige reststromen verminderen het risico op nitraatuitspoeling; dit blijkt uit een MIT-haalbaarheidsstudie verricht door Agrimaco, CropEye en bureau De Bruin, voorheen werkzaam bij Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, mede met behulp van informatie van een aantal betrokken akkerbouwers en de meningen van (inter)nationale deskundigen.
Lees meer: Minder nitraatuitspoeling door plantaardige meststoffen
Bij de ontwikkelingen van organische meststoffen komen veel van de huidige standaard-getallen en referentiewaarden onder druk te staan. Praktisch alles wat we gebruiken komt uit onderzoek met minerale meststoffen en/of is bekeken met de bril van klassieke landbouw bedrijven. Binnen het EU-Rustica project worden organische meststoffen ontwikkeld vanuit opgewerkte plantaardige reststromen. Momenteel zijn we in de fase van pratijkvalidatieproeven met o.a. prei, bloemkool, tomaten, sla en druiven.
Lees meer: Organische stof-balans verdient een update (EU-Rustica)
Samen met Greenport Boskoop en Delphy voeren we een korte maar intensieve inventariserende studie uit naar de toekomst van het medium in de containerteelt. Een eerste brainstormsessie met vrijdenkers van diverse pluimage bracht een levendige discussie, waar uiteraard veenvervanging ook ter sprake kwam, echter wij willen ook verder kijken.
Maiszaad gecoat met OptiPlus + IsoAgens® toont een vergrote stikstof efficiëntie in kleinschalige modelproeven. Tevens zijn de resultaten vergeleken met een aantal andere gangbare maiscoatings, die echter 10-40% van het effect met Optiplus toonden.
Lees meer: Grotere stikstof efficiëntie in mais door IsoAgens®
Een plant gaat niet altijd efficiënt met zijn energie om; Dat is een omdenkslag die de wetenschap al in de vorige eeuw heeft gemaakt, terwijl de glastuinbouw er niet mee werkt. Hoe vaak hoor je niet opmerkingen “daar heeft de plant geen energie voor…”. Planten verbruiken zuurstof voor hun ademhaling en dat levert “pakketjes energie” op. De ademhaling haalt deze energie uit zogenaamde “gereduceerde componenten” die vrij komen bij de afbraak van suikers. Echter bij deze afbraak worden ook hele belangrijke bouwstenen geproduceerd voor groei, onderhoud en weerbaarheid van de plant.
Walnotenbomen worden ‘bezocht’ door vele ziekten (bacteriën, schimmels) en plagen (insecten, mijten), die meer of minder schade kunnen aanrichten. Om schade door ziekten en plagen zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken, is het nodig dat een teler enige kennis bezit van symptomen, levenscyclus, manier van verspreiding en omstandigheden, die een rol kunnen spelen.
In bijgaande factsheet worden enkele belangrijke ziekten en plagen beschreven. Per ziekte of plaag wordt de schadelijkheid aangegeven, de symptomen en enkele genummerde foto’s, die verwijzen naar de jaarkalender van de levenscyclus. De overzichtskalender geeft van de ziekten en plagen de levenscyclus aan en op welke momenten een teelthandeling nodig is.
Lees meer: Herkennen ziekten en plagen in Walnotenboomgaarden
Modelproeven uitgevoerd binnen het Europees project RUSTICA hebben aangetoond dat de emissie van lachgas 60-80% lager is dan bij de toediening van vergelijkbare hoeveelheden minerale meststoffen. De kracht van CBFs is de mobilisatie van N, P, K etc. door middel van de bodembiologie. De componenten in CBFs variëren in hun gevoeligheid voor biologische afbraak, zodat het mineraliserend vermogen van de bodem beïnvloed wordt.
Lees meer: Gebruik van Circulaire BioBased Fertilizers (CBFs) verlaagt emissie van lachgas
Samen met MOVO starten wij onderzoek naar de mogelijkheid om de coatings van maïs te voorzien van een biostimulant die het stikstofmetabolisme van mais efficiënter maakt.
Lees meer: MIT-Haalbaarheid naar reductie van N-emissie is gestart
Aangezien wij staan voor open innovatie en creatieve samenwerkingen geloven wij niet in het ontkennen van problemen en het afdwingen van standpunten; wij geloven des te meer in prikkelende initiatieven die perspectief kunnen bieden voor diegene die durven te veranderen:
1. Verhoging van de stikstof-efficiëntie van land- en tuinbouwgewassen door middel van zaadcoating (lees verder-1)
2. Verhoging van de stikstof-efficiëntie van de potplantenteelt (lees verder-2)
3. Verlaging van stikstof-emissies in akker- en tuinbouw door gericht organisch stofmanagement (lees verder-3)
Lees meer: Onze bijdragen aan het oplossen van de stikstofproblematiek
De substraatteelt in de glastuinbouw gebruikt irrigatiesystemen die o.a. nutriënten naar het gewas brengen en in toenemende mate ook gewasbeschermingsmiddelen en biostimulantia. Het nadeel van dit systeem is dat water het luchtvolume in het substraat terugdringt, terwijl de aanvoer van zuurstof naar de wortels van de planten belangrijk is en in hoge mate afhankelijk is van de verversingsgraad van het substraatwater. De belangstelling voor zuurstofgehaltes in het substraat golft wat heen en weer. Het direct of indirect meten van de zuurstofgehaltes is niet zozeer het probleem echter het doseren van “extra” zuurstof op basis van gewasbehoefte ligt wat gecompliceerder. Innovatieve producten zijn nu of komen op de markt om extra zuurstof te kunnen toevoegen, echter de vraag over wat heeft het gewas wanneer nodig en zou de plant zich kunnen aanpassen aan bepaalde niveaus zuurstof.