Walnotenbomen worden ‘bezocht’ door vele ziekten (bacteriën, schimmels) en plagen (insecten, mijten), die meer of minder schade kunnen aanrichten. Om schade door ziekten en plagen zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken, is het nodig dat een teler enige kennis bezit van symptomen, levenscyclus, manier van verspreiding en omstandigheden, die een rol kunnen spelen.
In bijgaande factsheet worden enkele belangrijke ziekten en plagen beschreven. Per ziekte of plaag wordt de schadelijkheid aangegeven, de symptomen en enkele genummerde foto’s, die verwijzen naar de jaarkalender van de levenscyclus. De overzichtskalender geeft van de ziekten en plagen de levenscyclus aan en op welke momenten een teelthandeling nodig is.



Deze factsheet is een uitgave vanuit het project Kennis Netwerk Notenteelt

Het project Kennis Netwerk Notenteelt is uitgevoerd binnen de SABE subsidie ‘Leren in projecten voor duurzame landbouw 2020’, met als doel verspreiding van kennis van de notenteelt in Nederland.

De informatie in deze factsheet, met name de kalenderdata, zijn gebaseerd op Frans onderzoek en gelden dus voor die betreffende regio (regio Grenoble). Waarnemingsperioden en levenscyclus kunnen in Nederland en België daardoor afwijken. 

Deze factsheet is tot stand gekomen in samenwerking met SENuRA (www.senura.com). SENuRA heeft de foto’s en gebruik van de brochure welwillend ter beschikking gesteld. De vertalingen van de oorspronkelijke Franse folder (Reconnaissance maladies et ravageurs en verger de noyers) zijn van Sander van Holsteijn. Ontwerp van de folder is van Jantine van den Top (Topontwerper).

Wilt u meer informatie? Neem contact op met Ton Baltissen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0612921072

 

        Dit project wordt gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 
             binnen de SABE 3 regeling 'Samen leren in projecten voor duurzame landbouw 2020'